Nieuws

Muay Thai trainen in Thailand: Phuket

prapa100x100In het vorige deel kon je lezen over thaiboksen in Chiang Mai. In dit vierde artikel in de serie 'Muay Thai trainen in Thailand' lees je meer over thaiboksen op het eiland Phuket.

Phuket

phuket

Phuket is het grootste eiland van Thailand en ligt in het Zuid-Westen van Thailand in de Andamanse Zee. De namen van de eilanden in Thailand beginnen altijd met 'Koh', maar Phuket is zo groot en ligt zo dicht bij de kust dat dit is weggelaten. Op het eiland liggen verschillende steden en dorpen, waarvan Patong en Kata de bekendste en meest toeristische zijn. Deze twee plekken hebben ook de mooiste stranden van het eiland. De zee rondom Phuket is vrij ruw met hoge en sterke golven, waardoor er veel surfers te vinden zijn.

Trainen op Phuket

prapa3

Op Phuket zijn natuurlijk ook goede thaiboksscholen te vinden. Deze liggen verspreid over het hele eiland. In mijn reisgids stond dat er een paar goede scholen in Rawai lagen, dus daar heb ik me af laten zetten met de taxi. Eenmaal daar aangekomen bleek dat er in het dorpje niet veel te beleven was, dus ben ik vertrokken naar Kata Beach. Naast trainen is het ook leuk om 's avonds nog iets te doen. Voor de volledigheid zal ik hieronder een aantal Muay Thai scholen op Phuket opsommen:

J. Prapa Kata Muaythai

prapa-gym

In Kata Beach bleek er een gym op zo'n 500 meter van mijn hotel te liggen. Dit was J. Prapa Kata Muaythai.Dit is de gym van Jomhod Kiatadisak, een vechter met meer dan 270 gevechten, waarvan hij er maar 23 verloren heeft! Hij heeft zijn eerste titel behaald in 1986 en is in 2004 nog wereldkampioen Muay Thai geworden bij de WMC. Jomhod heeft ook vaak tegen Nederlanders gevochten, onder andere tegen William Diender, Hassan Kassrioui, Ivan Hippolyte en Ramon Dekkers. Al met al een topvechter dus!

{youtube}irnpA3sKXFA{/youtube}
Jomhod Kiatadisak vs Buakaw por. Pramuk

De g ym zag er schoon en mooi uit. Er zijn twee boksringen en een ruimte met gewichten om aan krachttraining te doen. Zoals veel Thaise gyms is het een open gym zonder zijmuren. Vanuit de straat kun je dus meekijken naar een training. Bij de gym is ook een winkel waar je handschoenen en dergelijke kon kopen.

{youtube}-_jFwgeL0xE{/youtube}
Jomhod Kiatadisak highlight

De eerste training die ik volgde was conditioneel zwaar en ik zat er op het laatst helemaal doorheen. Tijdens de training heb ik 2,5 liter water gedronken.Het was een vrij standaard Thaise training die bestond uit touwtje springen, een aantal rondes op de pads, een aantal rondes op de bokszak, sparren en cooling down door middel van buikspieroefeningen en opdrukken. Ideaal om aan je conditie te werken dus. De latere trainingen waren iets technischer met clinchen erbij, maar nog steeds waren ze behoorlijk conditioneel. Voor mij was dit erg goed, want na een paar dagen reizen en niet trainen kon ik dit wel gebruiken. Helaas ben ik maar een paar dagen gebleven, omdat ik weer zou doorreizen naar Koh Samui.

prapa2

Tijdens mijn verblijf waren er ook twee Nederlanders die er al een maand trainden. Ze bleven in totaal een half jaar bij de gym trainen en gingen ook wedstrijden doen. Eén jongen had een wedstrijd twee dagen nadat ik weg zou gaan, dus ik heb hem helaas niet meer zien vechten. Een leuke anekdote is dat ik een assistent trainer van J. Prapa Gym later tegenkwam tijdens mijn training in Bangkok. Daar trainde hij Muay Chaiya.

Prijzen en bereikbaarheid

Een losse training bij J. Prapa Muaythai kost 400 baht (€10,00).
Een week trainen kost 2000 baht (€50,00)
4 weken trainen kost 7000 baht (€175,00)

prapa

De gym is makkelijk te bereiken als je in Kata of in Karon Beach zit. Het ligt aan de grote weg naast het strand tegenover Club Med. Het adres is: 90 Kata road, Karon, Phuket 83100.

Conclusie

J. Prapa Muaythai is een gym waar je je goed kunt voorbereiden op een wedstrijd. Jomhod heeft zelf natuurlijk ontzettend veel ervaring als wedstrijdvechter, maar ook zijn assistenten kunnen je erg goed helpen. De trainingen zijn zwaar en je kunt er meer dan genoeg energie in kwijt. Na de training kun je de straat oversteken en ben je op het strand om bij te komen, om de dag erna weer te knallen.

Volgende week het vijfde (en laatste) artikel over trainen in Thailand. Dan kun je lezen over trainen op Koh Samui!

You are here: Home Nieuws Muay Thai trainen in Thailand: Phuket