Nieuws

Muay Thai trainen in Thailand: Chiang Mai

lex.100x100In het vorige deel kon je lezen over thaiboksen in Bangkok. In dit deel gaat het over de trainingen die ik gevolgd heb in Chiang Mai.

Chiang Mai

chiangmai-waterfall

Chiang Mai is de tweede stad van Thailand en ligt in het noorden van het land in een ontzettend mooie jungle-omgeving. Je kunt er dan ook jungle trekkings doen, varierend van één dag tot een hele week. De stad wordt veel bezocht door backpackers die door Zuid-Oost Azië reizen en mede hierdoor hangt er een relaxte sfeer. In tegenstelling tot Bangkok word je hier niet 24 uur per dag overreden door auto's, tuk tuk's en bussen en word je niet elke minuut aangesproken door Thai die je iets willen verkopen. Voor mijzelf was Chiang Mai dan ook de leukste stad van Thailand. Het is alleen jammer dat Chiang Mai niet aan zee ligt.

Zoals overal in Thailand is er in Chiang Mai ook weer genoeg te doen op thaiboksgebied. Er zijn drie stadions: Kawila, Thapae en Loikroh. Vrijwel elke dag kun je in één van de drie stadions een gala bezoeken. Het programma bestaat vaak uit een aantal gevechten tussen buitenlanders en Thai en twee of drie hoofdpartijen met regionale vechters tegen elkaar.

Trainen in Chiang Mai

Natuurlijk kun je ook goed thaiboksen in Chiang Mai. Er zijn drie gyms waar je kunt trainen. De bekendste is Lanna Muay Thai. Deze gym ligt vlakbij de berg 'Doi Suthep'. Dan is er nog Chay Yai gym, die gerund wordt door Chay Yai Sittehpitak, de Lumpini kampioen in 1995 in het junior bantam gewicht. Ik heb echter getraind bij Thai Muay Thai gym, ook wel bekend als Lex Thaiboxing. Het was geheel toevallig dat ik hier terecht kwam. Ik had eerst naar Lanna gebeld en daar vroegen ze 450 baht per training. Ik zou dan ook nog elke dag een tuk tuk heen en terug moeten nemen, die vrij duur zijn in Chiang Mai. Dan zou ik op zo'n 650 tot 700 baht per training uitkomen, wat ik teveel vond. In een reiswinkeltje zag ik een flyer van Lex Thaiboxing. Ik heb hem gebeld en een training kostte 400 baht en je werd door hem opgehaald en weer teruggebracht.

Thai Muay Thai Gym (Lex Thaiboxing)

chiangmai-lex

Deze gym is opgericht door Lex Phet Sor Anucha. Lek, zoals zijn bijnaam is, heeft 287 wedstrijden gevochten, waarvan hij er 227 gewonnen heeft. Zijn gym ligt buiten het centrum, maar hij komt je 's ochtends en 's middags gratis ophalen en weer terugbrengen met de auto. De gym is totaal niet luxe, maar heeft genoeg faciliteiten om hard te trainen: bokszakken, een ring, autobanden en gewichten. Een douche is er in de vorm van een ton met water, waarin een schepje zit om water over je heen te gooien. Wel is er de hele dag gratis ijswater te krijgen, waar je zeker gebruik van gaat maken!

De gym ligt in een soort woonwijk en naast de gym is een garage. In de middag zijn er vaak mensen uit de buurt die komen kijken hoe je aan 't trainen bent. Het is leuk om te zien dat ze enthousiast worden als je gaat sparren en je dan ook gaan aanmoedigen.

Er wordt ook hier weer twee keer per dag getraind. 's Ochtends begint de training met hardlopen. Hierbij moet je in Thailand trouwens uitkijken voor honden. Er zijn veel loslopende honden die je achterna rennen als je gaat hardlopen. Na de looptraining is er nog padstraining en clinchen. 's Middags wordt meestal begonnen met touwtjespringen, gevolgd door schaduwboksen, combinaties, padstraining en zaktraining. Als er nog tijd (en energie) over is wordt er nog gespard en geclincht.

lexphet

Meestal is het niet erg druk. Ik heb getraind met echte beginners die op vakantie waren en een keer wilde thaiboksen, maar ook met jongens die al veel wedstrijden hadden gedaan. In de gym zelf wonen vier Thaise vechters. Eén ervan is kampioen van het Noorden van Thailand en een ander is vrij opkomend in de regio. Zij assisteren Lek ook tijdens de trainingen. Het niveau van de trainingen was goed. Het is niet alleen basis, maar ook wegdraaien en overnemen bijvoorbeeld. Wel heb ik een keer gehad dat het wat drukker was en er niet genoeg assistenten waren. Dan mag je 10 minuten op een bokszak stoten. Dat vond ik toen niet erg, aangezien er al 2:30 uur op zaten, maar ik kan me voorstellen dat dit in het hoogseizoen vervelend kan zijn.

Wat mij aansprak bij de gym was dat het klein was en geen lopende band werk, zoals je wel eens ziet bij gyms waar les wordt gegeven aan buitenlanders. Er trainen en wonen vier Thaise vechters in de gym en ik voelde me er meteen thuis. Na een dag trainen wordt je meteen meegevraagd om te gaan kijken naar een wedstrijd van een vechter van de gym.

{youtube}nag4P-WuVIs{/youtube}
Padstraining van Lek met een vrouwelijke vechtster

Conclusie

chiangmai-lex-sander

Lek kan je veel leren en kan je goed voorbereiden voor een wedstrijd. Ook heeft hij de contacten om je een goede tegenstander te bezorgen voor een wedstrijd in Chiang Mai. Hij doet met zijn leerlingen regelmatig mee en wint ook veel. Voor 400 baht krijg je tussen de 2 en 3 uur training en word je opgehaald en thuisgebracht. Het is een leuke gym waar je meteen wordt opgenomen in de Muay Thai familie.

Prijzen en bereikbaarheid

De gym ligt net buiten Chiang Mai. Dit is geen probleem, aangezien je door Lek opgehaald en weer teruggebracht wordt. Dat scheelt toch zo'n 300 baht per dag, die je anders aan een tuk tuk kwijt zou zijn.

Een losse training kost 400 baht (€10,00) en voor een maand betaal je 7500 baht (€187,50). Om met hem in contact te komen kun je bij een reiswinkel naar Lex Phet Muay Thai vragen. Daar weten ze dan wel wat je bedoelt. Als je het van tevoren wil regelen kun je via de website van de gym een mail sturen.

Lees ook het vierde artikel over trainen in Thailand. Hierin lees je alles over thaiboksen op het toeristische eiland Phuket!

You are here: Home Nieuws Muay Thai trainen in Thailand: Chiang Mai