Nieuws

Muay Thai trainen in Thailand: Bangkok

woody100x100In het vorige deel kon je lezen wat je van een gemiddelde training in Thailand kan verwachten. In dit deel gaat het over de trainingen die ik gevolgd heb in Bangkok. Hier heb ik Muay Boran en Muay Thai getraind in het National Stadium in Bangkok. Hier zetelt het hoofdkantoor van de World Muaythai Federation (WMF).

Bangkok

lumpinee-stadium-lg

Bangkok is de hoofdstad van Thailand en is een stad van meer dan 10 miljoen inwoners. Je kunt het tevens de hoofdstad van Muay Thai noemen. Hier worden de beste wedstrijden gehouden, zijn de beste gyms en de meeste vechters. Er zijn twee grote stadions waar je de beste vechters van Thailand tegen elkaar ziet vechten; Lumpini en Rajadamnern (wordt ook wel gespeld als 'Ratchadamnoen'). Hier worden op wisselende dagen wedstrijden gehouden. Het bekijken van een wedstrijd is in Thailand een hele andere ervaring dan naar een gala gaan in Nederland. Er wordt volop gegokt en het lijkt meer om geld te gaan, dan om het daadwerkelijk zien van een mooie wedstrijd. Wat wel tegenvalt zijn de prijzen voor entreekaarten. Thais en "farang" (buitenlanders) betalen een verschillende prijs. Waar een Thai zo'n 500 baht betaalt voor een kaartje, moet jij als buitenlander soms 2000 baht betalen. Dit is zo'n €50,00! Bij het Lumpini stadion vind je ook winkels waar je bokshandschoenen en dergelijke kunt kopen. Ik heb er een paar leren Twins handschoenen gekocht voor 1000 baht, omgerekend zo'n €25,00. Dat scheelt dus een hoop met Nederland.

Er zijn in Bangkok ontzettend veel goede gyms waar je kunt trainen, variërend van toeristisch tot gyms waar niet aan buitenlanders wordt onderwezen. Het is niet te doen om al deze sportscholen hier op te sommen. In Bangkok is het ook mogelijk om Muay Boran te trainen. In veel andere steden in Thailand kan dit niet en aangezien je wel overal wedstrijdgericht Muay Thai kunt trainen heb ik ervoor gekozen om me in Bangkok te richten op Muay Boran.

Omdat veel lezers geïnteresseerd zullen zijn in wedstrijdgerichte Muay Thai gyms, staan hieronder een aantal bekende gyms opgesomd:

  • Sitsongpeenong: De thuisbasis van de bekende Thaise vechter 'Kem Sitsongpeenong'.
  • Fairtex: Bekende keten van sportscholen in Thailand en de VS.
  • Kaewsamrit: Bekend van de Thaise vechters 'Anuwat' en 'Bovy' die ook op Slamm! hebben gevochten.
  • Muaythai Plaza 2004: De gym van mijn favoriete vechter 'Saiyok Pumpanmuang'.
  • Sor. Vorapin Muay Thai: Bekend bij veel toeristen in Bangkok. Ligt dichtbij Khao San Road.

Muaythai Conservation Center

Ik heb afgesproken om te trainen bij Master Woody in het National Stadium in het midden van de stad. Alhoewel, het midden van de stad is misschien niet zo’n nauwkeurige beschrijving bij een stad van meer dan 10 miljoen inwoners. Het zoeken van de gym van Master Woody is nog niet gemakkelijk met een verkeerd telefoonnummer. Via via ben ik toch aan het goede nummer gekomen en heb ik met hem afgesproken. De gym is tevens het hoofdkantoor van de World Muaythai Federation en is te vinden in het National Stadium (in het Thais heet het 'Supachalasai Stadium') bij Gate 17. Naast het kantoor vind je ook het Muay Thai Museum of Thailand, wat echt een aanrader is voor iedereen die meer wilt weten over Muay Thai. Het National stadium ligt 100 meter naast het grote winkelcentrum 'MBK'.

p1010428

Master Woody is de drijvende kracht achter het verspreiden van Muay Boran in de wereld. Hij is zo'n 20 jaar geleden door de Thaise regering gevraagd om een lesprogramma samen te stellen waarin alle technieken uit het traditionele Muay Thai zijn opgenomen. Dit heeft hij jarenlang vanuit Manchester in Engeland gedaan. Een paar jaar geleden is hij weer terugverhuisd naar Thailand. Daar heeft hij een kantoor en trainingsruimte. Hij heeft een aantal assistenten die Muay Boran en Muay Thai onderwijzen aan, zowel Thai als buitenlanders die daar komen trainen.

Zijn school richt zich niet op het trainen van wedstrijdvechters - hoewel dit wel kan - maar op het vergroten van je kennis en techniek. Er is veel aandacht voor je techniek en het aanleren van Thaise benamingen. Dit is ook niet vreemd, aangezien de school onderdeel is van het Muaythai Conservation Center of Thailand (M.C.C.T.). Een organisatie die zich inzet voor het bewaken en verspreiden van de Thaise identiteit van de sport. Mede hierdoor zijn er veel leraren en oude topvechters die hier komen trainen om meer te leren over Muay Thai als geheel, in plaats van alleen het wedstrijdvechten.

Aan het begin van mijn reis door Thailand heb ik hier twee dagen getraind en aan het eind van mijn reis heb ik hier nog drie dagen getraind en een examen gedaan voor de 12e khan. Omdat de trainingen aan het begin van de reis heel anders waren dan de latere trainingen zal ik dit stuk in tweeën delen.

Muay Chaiya

De eerste twee dagen die ik in Bangkok heb getraind kreeg ik les van Kru Mud, een leraar die gespecialiseerd is in Muay Chaiya. Muay Chaiya is een vechtstijl uit het zuiden van Thailand. Deze kenmerkt zich door zijn lagere standen en veel grappling.

bangkok-clinch

Ik trainde samen met een Zwitser en een Japans meisje. De training was niet heel intensief, maar door het warme weer zweette je de liters er sneller uit dan dat je ze er weer bij kon drinken. Ik was nog niet erg bekend met Muay Chaiya. In Muay Boran zijn wel bepaalde technieken uit deze stijl opgenomen, maar er zijn toch wel veel verschillen. Je stand is lager en ook je dekking is anders. Hier moest ik erg aan wennen. Er werden veel verschillende soorten aanvallen getraind, waarbij veel gebruik werd gemaakt van wegdraaien in een cirkel. Doordat er in een kleine groep getraind werd, kreeg je veel aandacht van de leraar. Door het oog van detail van de leraar heb ik in een korte tijd veel bijgeleerd.

Helaas heb ik maar twee dagen getraind, dus zijn er niet heel veel technieken aan bod gekomen. Na vijf dagen in Bangkok hadden mijn vriendin en ik behoefte om door te reizen naar een rustigere, smogvrije plek. Aan het eind van mijn reis ben ik weer terug gegaan naar het National Stadium om nog drie dagen te trainen.

Kru Suphan

Het tweede deel van mijn training in het National Stadium werd gegeven door Suphan Chabairam. Deze vrolijke Thai is in 2008 in Nederland geweest om te assisteren bij de seminars van Master Sanae en is de vaste leraar in het National Stadium. Kru Suphan is een voormalig professioneel Muay Thai vechter die meer dan 300 partijen gevochten heeft. Tegenwoordig wijdt hij zich aan het trainen van Muay Thai leraren en het vergroten van kennis over Muay Thai.

bangkok-suphan

Kru Suphan ziet meteen wat je fout doet en heeft me veel geholpen bij het verbeteren van mijn knieën en ellebogen. Hij maakte me duidelijk dat hij een harde, conditionele training kon geven, zoals bij andere gyms in Thailand, maar dat hij me liever veel wilde leren waar ik ook iets aan had als leraar. Er werd veel aandacht geschonken aan clinchen, maar ook aan andere basisprincipes om je een slimmere vechter te maken, zoals wegdraaien naar de zijkant in plaats van lineair te vechten. Bij het clinchen liet hij een techniek zien om los te komen. Deze techniek ging je vervolgens oefenen en daarna kwam hij weer met een techniek die gebruikt kan worden om het loskomen te voorkomen. Zo volgden er een hoop varianten, waardoor je echt goed leert clinchen. Kru Suphan maakt duidelijk dat het niet om kracht gaat, maar om techniek, of zoals hij het zei: "You strong, but I move like Michael Jackson" en vervolgens kwam hij zonder moeite uit mijn stevige clinch.

Aan het eind van de laatste training heb ik een examen gedaan voor de 12e khan, dat werd afgenomen door Chinawut Sirisompan (Master Woody) en Kru Suphan. Dit ging allemaal erg officiëel en werd behoorlijk streng beoordeeld. De examinator noemde een techniek in het Thais en ik moest hem laten zien. Daarna moest ik 15 verschillende Mae Mai technieken laten zien met een partner en twee rondes combinaties laten zien op de bokszak. Vanaf de 12e khan mag je jezelf 'Kru' (leraar) noemen, dus heb ik ook een kwartier les moeten geven aan twee Thaise jongens die nooit Muay Thai hadden beoefend. Aan het eind van het examen kreeg ik een rood-witte mongkong (hoofdband) uitgereikt door Master Woody op de traditionele Thaise manier, inclusief het "zegenen" van de mongkong met boeddhistische spreuken. Ik moest beloven een goede leraar te worden die mijn leerlingen op een verantwoorde manier zou onderwijzen. De mongkong moet ik hoog bewaren, aangezien deze min of meer heilig is.

bangkok-mongkol

Conclusie

De training in het National Stadium is heel anders dan je gewend bent, maar uiteindelijk heb ik er meer geleerd dan in de andere gyms. Als je een harde conditionele, wedstrijdgerichte training wilt kun je beter bij andere gyms in Bangkok trainen, maar als je zelf leraar bent of je wilt meer weten over Muay Thai en veel uitleg over de achtergronden van technieken is een training in het National Stadium erg aan te raden.

Prijzen en bereikbaarheid

De gym ligt in het National Stadium. Dit is gemakkelijk te bereiken met de Skytrain en heeft ook een eigen station dat 'National Stadium' heet. Het ligt zo'n 100 meter rechts van het bekende winkelcentrum 'MBK', dat iedere taxichauffeur kent. Het National Stadium heeft verschillende ingangen en de gym is te bereiken via Gate 17. Bij Gate 16 vind je het Muay Thai Museum of Thailand.

Voor een losse training betaal je 400 baht (€10,00). Hiervoor krijg je een training van 2 tot 3 uur.

Lees ook het derde deel van de reeks over trainen in Thailand. Ditmaal gaat het over thaiboksen in Chiang Mai, in het noorden van Thailand.

You are here: Home Nieuws Muay Thai trainen in Thailand: Bangkok