Nieuws

Muay Thai trainen in Thailand: inleiding

woody100x100

Er zijn veel vragen over waar je kunt trainen in Thailand. Aangezien ik een reis van 6 weken door Thailand heb gemaakt en bijna overal waar ik ben geweest heb getraind heb ik besloten om mijn ervaringen op de website van de Dutch Muay Boran Foundation te plaatsen. Ik heb zowel Muay Boran als Muay Thai getraind, maar de focus lag meer op Muay Thai, omdat dit veel meer aangeboden wordt.

Wat kun je verwachten van een training in Thailand?

De meeste gyms in Thailand zijn niet meer dan een golfplaten dak, waaronder een ring staat en waar een aantal bokszakken hangen. Soms zijn er niet eens douches aanwezig, maar staat er een ton met water met een schepje erin waarmee je water over je hoofd kunt gooien.De staat van de sportschool zegt trouwens niets over de kwaliteit van de trainingen. Bij een aantal gyms kon je gratis gekoeld water krijgen en bij andere moest je ervoor betalen. Overal waren bokshandschoenen aanwezig, dus die hoef je niet per sé mee te nemen. Als je langer gaat trainen is dit wel aan te raden. Bij bijna alle gyms kon je ook bokshandschoenen en scheenbeschermers kopen.

lexphet

Wat je gaat leren is verschillend en hangt af van je doel. Er zijn verschillende redenen waarom je kunt trainen in Thailand. Als voorbereiding op een wedstrijd, als onderdeel van je vakantie, om je techniek bij te schaven, om meer bij te leren dat je kunt gebruiken als thaiboksleraar etc.. Maak dus aan je leraar duidelijk wat je wilt leren en waarom je traint. Daarnaast verschilt de stijl van lesgeven natuurlijk per gym en in een gym soms ook per leraar. Er zijn gyms die je conditioneel tot het uiterste pushen, er zijn gyms die op de details van je techniek letten, maar er zijn ook gyms die alleen op je geld uit zijn en je met zo min mogelijk begeleiding een uur op een bokszak laten stoten en daarna 400 baht vragen.

Opbouw van de training

Er wordt in Thailand meestal twee keer per dag getraind. De trainingen duren zo'n 2 uur, maar soms ook 3 uur. De ochtendtrainingen beginnen meestal met een half uur tot een uur hardlopen. Daarna volgt er wat rustig padswerk of clinchwerk. De avondtrainingen zijn vaak wat intensiever en beginnen meestal met touwtjespringen, gevolgd door schaduwboksen en loopbewegingen. Dan volgen er zo'n 5 tot 8 rondes op de pads en een paar rondes op de bokszak. Soms nog clinchtraining en een paar rondjes sparren.

Je kunt de training zo intensief maken als je zelf wilt. Recreanten krijgen vaak wat meer rust, terwijl wedstrijdvechters gedwongen worden om na een minuut rust weer een ronde gas te geven op de pads.

prapa-gym

Prijs

De prijzen van een losse training zijn bij alle gyms ongeveer gelijk. Er wordt meestal twee keer per dag getraind en 6 dagen per week.

  • Losse training: Ongeveer 400 baht (€10,00)
  • Twee trainingen op een dag: Ongeveer 600 tot 700 baht (€15,00 tot €17,50)
  • Week (6 dagen, 2x per dag): Ongeveer 2500 baht (€62,50)
  • Maand (6 dagen per week, 2x per dag): 8000 tot 10.000 baht (€200,00 tot €250,00)

Sfeer

Een leuk punt om te benadrukken is de sfeer in de Thaise gyms. Ik ben overal zeer hartelijk ontvangen en je hoort meteen bij de groep. In alle gyms waar ik getraind heb, heb ik samen met de Thaise vechters getraind. Soms assisteerden ze de hoofdtrainer en soms trainden ze mee met de groep. In sommige gevallen woonden de vechters ook in de gym. De heel toeristische sportscholen heb ik gemeden, dus meestal trainden er nog een paar andere buitenlanders mee en was je met een groep van 5 tot 12 personen aan het trainen.

Tijdens een les wordt er hard getraind, maar is er ook ruimte voor een grapje. Overal waar ik getraind heb ben ik door de leraar wel een keer onderuit gehaald toen ik een hoge trap op de pads moest maken, tot grote hilariteit van de rest natuurlijk. Dit gebeurt wel op een leuke sportieve manier en is vooral bedoeld om je bij de les te houden en je zwakke punten duidelijk te maken. Een beetje bluf kunnen de Thai wel waarderen en als jij iemand ook onderuit kan halen zal dit zeker zorgen voor applaus van de toeschouwers.

In het volgende artikel kun je meer lezen over Muay Thai trainen in Bangkok, the capital of Muay Thai!

You are here: Home Nieuws Muay Thai trainen in Thailand: inleiding