Organisatie

Dutch Muay Boran Foundation

logo100x100Oprichting

De Dutch Muay Boran Foundation is in 2008 opgericht door Dale Tan en Mies Stolp. Zij zijn beide twee oudgedienden in de Nederlandse vechtsportwereld. Dale Tan richtte samen met Luciën Carbin al de TBBN (Thai Boxing Bond Nederland) op in de jaren '80. Dit is jarenlang een slapende bond geweest. In maart 1999 werd hij voorzitter van de Nederlandse afdeling van de International Amateur Muay Thai Federation (IAMTF) en legde daarmee goede contacten in Thailand bij de AITMA en WMF (World Muaythai Federation). In Thailand zag men het belang in van een goed contact met de Nederlandse vechtsportwereld, vanwege het hoge niveau op het gebied van kick- en thaiboksen. Dit is ook de periode dat hij met Mies Stolp in aanraking kwam. Mies Stolp heeft - naast haar ervaring met thaiboksen via Samurai Sports - ook veel ervaring met het organiseren van evenementen en werken met gemeenten. Zij is daarom de voorzitster van de IAMTF Nederland geworden. Dit is het begin van een lange samenwerking.

iamtf_logo

Met steun vanuit Thailand werd geprobeerd om rijkserkenning te krijgen voor Muay Thai. Het doel was om ervoor te zorgen dat er één overkoepelende bond zou komen in Nederland. Om de erkenning te krijgen moest de IAMTF samengaan met een bond met meer leden. Dit resulteerde in een fusie met de MTBN en dit werd de Muaythai Organisatie Nederland (MON). De MON was de eerste bond in Nederland met rijkserkenning voor Muay Thai. Dale Tan was hierin verantwoordelijk voor de portefeuilles ‘Opleidingen’ en ‘Breedtesport’. Na onenigheid met enkele andere bestuursleden is Dale Tan samen met Mies Stolp uit de MON gestapt. De MON verloor haar rijkserkenning.

Dale Tan en Mies Stolp zagen nog steeds het belang in van een bond met rijkserkenning en de Dutch Muay Boran Foundation (DMBF) opgericht. Deze organisatie richt zich specifiek op Muay Thai en Muay Boran en niet op kickboksen. Een doel van de bond is om de Thaise stijlen meer bekendheid te geven en de Thaise achtergrond van de sport meer naar voren te brengen. De DMBF is aangesloten bij de Thaise wereldbond voor Muay Thai, de WMF en bij de International Muay Boran Academy voor traditionele Thaise gevechtskunsten.

Activiteiten

Om het doel van de bond te verwezenlijken is er in 2008 begonnen met het aanbieden van opleidingen.

  • Lerarenopleiding: Een opleiding voor leraren vanaf 23 jaar met minimaal 3 jaar ervaring in Muay Thai, Muay Boran of kickboksen. Hierin worden personen opgeleid tot verantwoordelijke leraren met een hoge technische vaardigheid op het gebied van Muay Thai. Tevens worden kickboksleraren omgeschoold tot Muay Thai leraren, die gebruik maken van elleboogtechnieken, clinchen en Thaise benamingen.
  • Assistent-lerarenopleiding: Deze is bedoeld voor assistent-leraren met minimaal 2 jaar ervaring met Muay Thai vanaf 21 jaar.
  • Scheidsrechter- en jury cursus.
  • Praktijkstages: Dit zijn stages onder leiding van de beste leraren in Muay Thai en Muay Boran waarin de technische vaardigheden van, zowel leraren, assistent-leraren, maar ook van wedstrijdvechters en recreanten worden verbeterd.
  • Belangrijk is de graduatie norm, door middel van de graduatie kan men het niveau van de leerling of leraar bepalen.
  • De DMBF wil meer aandacht vragen voor breedtesport en richt zich daarom ook op wedstrijden volgens Amateur en Pro-Am regels met bescherming.

Om een groot publiek te bereiken organiseert de DMBF Muay Thai gala’s, waarop ook clinchen en elleboogtechnieken zijn toegestaan. Vanaf 18 jaar en C klasse wordt met ellebogen gestreden. A klasse wedstrijden worden gehouden in 5 ronden van 3 minuten. Alleen in een toernooi worden 3 ronden gehouden van 3 minuten.

You are here: Home Organisatie